Skip links

Dopis Sekretarijatu za javni prevoz zbog autobusa sa neispravnim klima uređajima na privremenoj liniji 28A

Poštovani,

Obraćamo Vam se zbog privremenog ukidanja trolejbuskih linija 28 i 40 tokom radova na vodovodnoj mreži u ulici Dimitrija Tucovića na Zvezdari. Umesto linija 28 i 40 je uvedena privremena autobuska linija 28A na koju su poslati 15 godina stari autobusi.

Pomenuti Ikarbus IK218N autobusi iz pogona Kosmaj ne smeju da koriste klima uređaje u toku vožnje jer ukljičuvanje klime dovodi do pregrevanja motora. Prema najavama građani Zvezdare i Beograda će se voziti ovim autobusima bez klima uređaja makar narednih mesec dana ako ne i duže. Takođe, veliki problem je izazvalo privremeno ukidanje linije 40 bez uvođenja adekvatne zamenske linije čime je dobar deo stanovnika Zvezdare i Banjice odsečen od drugih delova Beograda.

Zahtevamo sledeće:

1.      Hitnu zamenu neadekvatnih 15 godina starih Ikarbus autobusa na liniji 28A vozilima koja imaju ispravne klima uređaje koji mogu da se uključe u toku vožnje u skladu sa Odlukom o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda.

2.      Uspostavljanje privremene autobuske linije 40A umesto ukinute trolejbuske linije 40, na kojoj će saobraćati autobusi sa ispravnim klima uređajima koji mogu da se uključe.

Pored navedenih problema smatramo da je potrebno da grad Beograd izvrši obnovu trolejbuskog podsistema nabavkom novih trolejbusa sa autonomijom od makar 10 kilometara. Ukoliko bi grad Beograd nabavio trolejbuse sa autonomijom to bi omogućilo da u budućnosti trolejbusi saobraćaju i tokom velikih  infrastrukturnih radova na saobraćajnicama jer bi zahvaljujući autonomiji ova vozila mogla da silaskom sa mreže izbegnu radove i koriste alternativne saobraćajnice.

U Beogradu, 29.6.2023.

Sanja Solarević predsednica udruženja „Naša mesna zajednica“

Leave a comment

Home
Account
Cart
Search